Uutinen: Asiantuntijamme luennoi tuulivoima-alan koulutuksessa tammikuussa 2025
31.03.2022
Jari Kankaanranta, aluepäällikkö, KL-Lämpö Oy
Jäähdytysjärjestelmän nesteiden kunnolla on suuri vaikutus järjestelmän toimintakykyyn sekä elinkaareen. Kylmäaineiden (esim. R410A tai R134A) määrää onkin tapana seurata säännöllisesti ja ennakoivasti, mutta järjestelmän lauhdepiiri jää monesti vähemmälle huomiolle. Lauhdepiirissä oleva vesi-glykoliliuos huomataan usein vasta silloin, kun sitä ei vuodosta johtuen enää ole, se ei kierrä kunnolla tai sen lämmönsiirtokyky on ikääntymisen myötä heikentynyt.
KL-Lämpö Oy:n 30 vuoden kokemus alalta on osoittanut, että nestejärjestelmät kannattaa tarkistaa ja huoltaa 3–5 vuoden välein.
Useissa tapauksissa heikentyneestä lämmönsiirtokyvystä syytetään ensin joko vedenjäähdytyskojetta tai liuoslauhdutinta. Jos näistä ei vikaa löydy, niin sen jälkeen saatetaan tarkastaa myös järjestelmän lauhdeliuospiiri. Tällöin mahdollisia vikoja ovat esim. vesi-glykoliliuoksen vuotaminen, jolloin sitä ei ole riittävästi, tai sen pitoisuus ei ole oikea (pääsääntöisesti pitoisuuden kuuluu olla 30–45 %). Liuoksessa voi olla ilmaa tai likaa, ja tästä syystä kierto ei ole riittävä. Nesteessä oleva lika saattaa myös tukkia putkistossa olevia lämmönvaihtimia ja suodattimia.
Edellä mainituista syistä johtuen on jäähdytysjärjestelmässä olevat nestepiirit hyvä tutkia ennen jäähdytyskauden alkua. Meidän toimintamallissamme aluepäälliköt hakevat sovituista lämmönsiirtonesteistä (glykolista ja muista mahdollisista nestepiireistä) näytteet ja dokumentoivat samalla asiakkaan lämmönsiirtojärjestelmään asennetut laitteet. Lämmönsiirtonesteiden kunto analysoidaan omassa laboratoriossamme Pirkkalassa.
Jos analyysit osoittavat lämmönsiirtonesteiden olevan hyvässä kunnossa, toimenpiteitä ei tarvita. Mikäli liuokset eivät pitoisuuksiltaan vastaa suunniteltua tai järjestelmässä on esim. korroosiota ja sakkaa, annamme asiakkaalle suosituksen sekä kustannusarvion toteutettavista toimenpiteistä järjestelmän toimintakunnon palauttamiseksi.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että verkosto tyhjennetään olemassa olevasta glykoliliuoksesta ja se toimitetaan kierrätettäväksi. Pesemme ja huuhtelemme verkoston, jonka jälkeen täytämme verkoston suunnittelijan määrittelemällä vesi-glykoliliuoksella. On suositeltavaa käyttää glykoliliuosta, joka täyttää järjestelmissä olevien laitteiden valmistajien laatuvaatimukset. Näin ehkäistään mahdollisia nesteen aiheuttamia ongelmia jatkossa ja varmistetaan optimaalinen lämmönsiirto. Kaikista tehdyistä toimenpiteistä annamme asiakkaalle analyysi- ja työraportit.
Näillä toimenpiteillä voimme varmistaa, että kiinteistönne jäähdytysjärjestelmä on valmis vastaanottamaan tulevan, kuuman kesän!