EtusivuBlogiBlogi

Moninaisuus työyhteisön voimavarana

12.12.2018

Jonna Lehtinen, Tekninen assistentti, KL-Lämpö Oy

Työyhteisössä, ihan niin kuin muissakin yhteisöissä, on aina luonteiltaan monenlaisia ihmisiä. Työyhteisö eroaa muista yhteisöistä siinä, että töissä ihminen viettää aikaansa keskimäärin 8 tuntia päivässä. Ei ole siis ihme, että ihmisten erilaisuus on näkyvää juurikin työpaikalla.

Muutama kuukausi sitten osa henkilökunnastamme oli kouluttautumassa työyhteisövalmennuksessa. Koulutuksen aiheena oli erilaisuuden ymmärtäminen ja hyväksyminen. Tavoitteena oli vahvistaa työyhteisöä ymmärtämällä itseään paremmin, näkemällä muut ihmiset ja heidän toimintansa uudessa valossa sekä hyväksymällä ja hyödyntämällä erilaisuutta. Työyhteisövalmennus on yrityskulttuurimme kannalta tärkeää työtä, sillä yksi yrityksemme tärkeimmistä arvoista on työhyvinvointi ja työviihtyvyyteen panostaminen.

Kun erilaisuus koetaan organisaatiossa voimavarana, erilaiset kokemukset, osaamiset ja persoonallisuudet täydentävät toisiaan ja näin vievät työyhteisöä eteenpäin. Jokaisesta työyhteisöstä olisikin hyvä löytyä niin kekseliäs visionääri kuin ahkera puurtaja. Työpaikalla tarvitaan pitkäjänteisiä ja yksityiskohdista tarkkoja työntekijöitä toteuttamaan kokonaiskuvaan keskittyvien ja idearikkaiden suunnitelmia. Tällöin kun jokaisen oma persoona saa työyhteisössä näkyä, on organisaation mahdollista kehittyä haluttuun suuntaan.

Erilaisuuden ymmärtämisessä ja hyväksymisessä korostuu johtajien malli. Tämä näkyy esimerkiksi jokaisen työyhteisön jäsenen arvostamisena ja kannustamisena. Yksi kannustinkeino ei kuitenkaan sovi kaikille. Toisille riittää vain ”Hyvää työtä, kiitos”, ja jotkut tarvitsevat enemmän. Johdon täytyykin osata johtaa erilaisuuksia ja tuntea alaisensa sekä tietää, mitä alaiset tarvitsevat päästäkseen parhaimpaan suoritukseen.

Meillä KL-Lämmössä kouluttautuminen paremman työyhteisön vuoksi jatkuu. Toimivan työyhteisön eteen jokaisen täytyy tehdä parhaansa, eikä se korjaannu pelkästään koulutuksien avulla. Koulutuksien avulla niin työyhteisön jäsenet kuin johtajatkin saavat uusia työkaluja ja ajatuksia, joita käyttämällä ja soveltamalla päästään kohti entistä parempaa työpaikkaa.

« Takaisin